Minder dan 30% van Digitale Transformatie-projecten worden een succes.
Terug naar alle blogs
Echt een succes, dat wil zeggen een transformatieproject waar je de resultaten dagelijks van ziet. Een project dus waar je medewerkers anders, sneller en comfortabeler werken. Eentje waar je meer inzicht hebt in wat je bedrijf en je mensen doen. Waar automatisatie je op weg zet naar nieuwe markten en klanten.
Kortom eentje waarvan je de winst op je balans ziet staan.
Tussen die droom en de werkelijkheid staat…een foute visie op digitale transformatieprojecten.
Heel wat DT-projecten worden aangepakt zoals dat met de vroegere IT-projecten gebeurde. Een uitgebreide technologische selectie, een grondig implementatietraject, een vaak tijdrovend maar erg nuttige datamigratie. Die dingen zitten quasi altijd in het plan.
De brug tussen technologie en business ontbreekt echter heel erg vaak. En we hebben het dan niet over het in kaart brengen van de processen en die processen in de technologie weerspiegelen.
Maar wel over het brengen van alle functies, mogelijkheden en kansen van technologie tot op de werkvloer, tot bij de mensen dus. Zodat die er volop gebruik van maken in hun dagelijkse activiteiten. Zodat je mensen niet terugvallen op oude gewoonten maar als vanzelf kiezen voor de nieuwe efficiënte opties die een gedigitaliseerde werkomgeving biedt.
Omdat te bereiken stellen we vast dat er 3 sleutelelementen zijn:
- Medewerkers moeten weten waarom het project is opgezet en moeten beseffen welke de voordelen ervan zijn voor henzelf.
- De juiste vaardigheden en inzichten dienen aangebracht te worden op een duurzame wijze zodat mensen met vertrouwen aan de slag gaan met de nieuwe oplossingen
- Er dient een open communicatie opgezet voor, tijdens maar ook na de implementatie van het project zodat opmerkingen, vragen en onduidelijkheden onmiddellijk en doeltreffend kunnen worden behandeld.
Praktisch betekent dat de introductie van de factor “mens” van bij het begin van elke digitaal transformatieproject. Of anders gezegd: HR is van dag 1 betrokken partij.
En dat is misschien wel de échte innovatie in het digitale verhaal.