Levenslang leren: hoe doe je dat?

Terug naar alle blogs
Scroll
  Levenslang leren: hoe doe je dat?
Tags
#online learning
Competence Development

Nieuw jaar voor de deur, nieuwe voornemens.

 

Waar ga jij je in 2020 op toeleggen? Meer bewegen, gezonder eten, minder koffie, dagelijks 15 minuten mediteren, meer quality time voor jezelf of met je familie…?

 

De kans dat levenslang leren op je lijstje staat is klein. Begrijpelijk, want ‘levenslang’ is wel een héle langdurige commitment. En toegeven: het klinkt ook een pak minder spannend dan bikramyoga, paleo dieet of origami met de kids. Maar ook zonde, want levenslang leren is echte botox voor je brein! Wetenschappelijke studies tonen aan dat we tot laat in onze 70er-jaren nieuwe connecties kunnen maken in onze hersenen. Hoe? Door nieuwe dingen te leren!

 

Ok, dat klinkt al spannender… Maar hoe je dat dan, levenslang leren? Liefst zonder uren en uren en al je euro’s te investeren, en bovenal: zonder je motivatie te verliezen.

Stap 1: Aanvaard dat je nooit klaar zal zijn

Alles begint met de juiste mindset.
Daarom eerst het slechte nieuws: je zal nooit klaar zijn met leren. Nee, nooit.
Niet alleen is het onmogelijk om in één mensenleven, laat staan in één mensenbrein, alle bestaande kennis te vergaren. Bovendien doet de mensheid elke milliseconde nieuwe doorbraken, ontdekkingen en inzichten en deint ons intellectueel erfgoed dus steeds verder uit.

 

Ontmoedigend? Dat hoeft het niet te zijn. Denk even terug aan het botox-verhaal van hierboven. Leren houdt je brein jong! Of om het nogal cru te stellen in de woorden van iemand die nooit stopte met leren: “Once you stop learning, you start dying”- Albert Einstein

Stap 2: Stel concrete doelen voor jezelf

Het gigantische aanbod aan informatie dat we ter beschikking hebben kan overweldigend zijn.

 

Je kent het wel: je begint iets op te zoeken, klikt op een linkje, dat dan weer naar 10 andere interessante linkjes en 5 video’s leidt… Voor je het weet zit je 2 uur achter je laptop, in plaats van de 2 minuten die je van plan was. En heb je wellicht nog steeds niet gevonden wat je echt zocht…

 

Om door het bos de bomen te blijven zien, is het belangrijk voor jezelf concrete doelen te stellen:

 

  • Over welke specifieke onderwerpen wil je bijleren?
  • Waarom wil je rond deze onderwerpen bijleren? Wat zijn je concrete doelstellingen? Welke onderwerpen zullen je het snelste naar je doel brengen?
  • Hoeveel tijd wil je per onderwerp investeren? Hoeveel tijd voorzie je om je doelstellingen te behalen?

 

Met deze vragen, geef je richting aan je leertraject en breek je het proces van levenslang leren op in kleinere, behapbare deeltjes. Bovendien geeft het behalen van tussentijdse milestones een flinke boost aan je motivatie en zelfvertrouwen.

Stap 3: Zet technologie naar je hand

Hoewel nieuwe technologie ons heel wat uitdagingen en kopzorgen bezorgt, biedt het ook een gigantische opportuniteit.
Dankzij het internet, online leerplatformen, podcasts, audio- en e-books, documentaires, Youtubefilmpjes, enz. hebben we van overal en altijd toegang tot een onuitputtelijke bron aan kennis. Van apps bouwen tot een kampvuurtje aansteken. En dat vaak helemaal gratis!

 

Mix en match dus met deze verschillende media om je eigen tailormade leertraject samen te stellen.

Milernas biedt een plug-in oplossing

Milernas biedt een alomvattende oplossing voor competentiemanagement en -ontwikkeling, direct inpasbaar in het DNA van uw bedrijf.

Competence Team: Ons Competence Team beheert en ontwikkelt de competenties die uw bedrijf nodig heeft om future-proof te zijn. Verder adviseren en begeleiden we uw werknemers tijdens hun leertraject.

Competence Programmes: Wij bouwen leertrajecten waarin uw werknemers alle nodige technische kennis en vaardigheden, alsook soft skills verwerven. Via theoretische lessen, workshops, e-learnings en real-life cases.

Stap 4: Plan levenslang leren in je agenda

Wat je belangrijk vindt, daar maak je tijd voor. Dat geldt ook voor levenslang leren.
Na een lange dag op het werk, een uur in de file, koken en de kinderen in bed leggen, nog een boek vastpakken over programmeren. Ken jezelf, dat zit er echt niet meer in.

Plan daarom elke week bewust een paar uurtjes in je agenda om bij te leren. Dat kan zelfs al 30 minuten naar een podcast luisteren naar en van je werk zijn. Twee keer dertig minuten per dag; dat is 5 uur per week. Niet slecht, toch?

 

Houd stap 2 ook in het achterhoofd om je kostbare leermomenten zo effectief mogelijk te maken!

Stap 5: Omring jezelf met experts, leerlingen en medestudenten

Op ons eentje komen we al een heel eind. Maar met een netwerk van mentors, leerlingen en medestudenten til je je leertraject meteen 10 niveaus hoger:

 

  • Experts: Als mensen vinden we het fijn om onze kennis te delen. Het versterkt ons imago en het geeft gewoon ook een goed gevoel om iemand anders te helpen. De kans dat iemand met meer kennis van zaken in jouw leerdomein je wilt helpen is dus groot. Ga in gesprek met en vraag raad aan experts. Waarom zou je uren met je neus in de boeken of voor een scherm zitten, als je snel en gericht antwoorden kan krijgen op je vragen?
  • Leerlingen: Wat we net zeiden over kennis delen, geldt uiteraard ook wanneer je dit zelf doet. Bovendien is je kennis doorgeven aan iemand anders dé test bij uitstek om te checken of je de leerstof 100% beheerst. So spread the word, aan iedereen die het horen wil!
  • Medestudenten: Connecteer (face to face of in cyberspace) met mensen die over dezelfde onderwerpen als jou aan het leren zijn. Dit kunnen collega’s zijn, maar gaat vele ruimer. O.a. Facebook en Meet-up zijn handige toegangspoorten tot duizenden interessegroepen wereldwijd. Ideaal om kennis en inzichten uit te wisselen en natuurlijk om elkaar te enthousiasmeren!

 

Houd stap 2 ook in het achterhoofd om je kostbare leermomenten zo effectief mogelijk te maken!

About the author

Caroline De Hulsters
Caroline De Hulsters

Caroline werkt 5+ jaar in online marketing & communicatie. Digitaal is haar tweede moedertaal. Als Young Professional ondervindt zij elke dag opnieuw het belang van voortdurende bijscholing om relevant te blijven. Bij Milernas inspireert en informeert zij dan ook met veel enthousiasme bedrijven en werknemers rond levenslang leren.