Hoe haal je het beste uit jezelf? deel 1

Terug naar alle blogs
Scroll
  Hoe haal je het beste uit jezelf? deel 1
Tags
#online learning
Competence Development

Wat is jouw meest waardevolle asset? We zullen je een tip geven: het is niet je wagen, je bankrekening, en, nee, zelfs niet je woning. Dit zijn wel allemaal gevolgen van investering in je belangrijkste asset: jezelf.

 

De mate waarin je vandaag in jezelf investeert bepaalt jouw rendement in de toekomst. Bij ‘investeren’ denken we meestal aan opleidingen volgen, certificaten behalen, bijkomende professionele ervaringen opdoen,… Maar het gaat vele verder dan dat.

 

Ons professioneel en persoonlijk leven zijn sterk verweven (ook al willen we dat soms niet toegeven). Als het in je privé niet goed gaat of je draagt geen zorg voor je gezondheid, dan heeft dit onvermijdelijk een impact op je werk. Maar we kunnen dit evengoed in een positief daglicht stellen: investeren in jezelf op persoonlijk vlak, heeft ook een positieve invloed op je professionele leven en vice versa.

 

Bovendien ben jij de veiligste investering die je kan maken: zonder risico en met een gegarandeerde en levenslange winst.

Stap 1: Leer je hele leven lang

Net zoals de waarde van geld, vermindert ook de waarde van je kennis en vaardigheden met de tijd.  Vandaag zorgen die competenties wellicht nog voor een fijne job, met hopelijk een even fijn salaris. Maar de bedrijfswereld is in constante verandering. Nieuwe ontwikkelingen, trends en best practices in je sector en vakgebied, technologische innovatie, hoogopgeleide young potentials die op de loer liggen,…

 

Levenslang leren en je competenties up-to-date houden is een must.

 

Dit kan via bijscholing, cursussen, workshops, trainingen e.d. Maar de mogelijkheden reiken ver dan dat en hoeven niet altijd geld te kosten:

 

  • Volg thought leaders en innovatieve bedrijven binnen jouw sector en vakgebied op sociale media. Zo ben je als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
  • Ga enkele uren per maand pro-actief op verkenning op het internet. Met wat gericht zoeken, kan je al heel veel relevante informatie – vaak helemaal gratis – verkrijgen.
  • Papier is niet passé. Boeken – uit de boekenwinkel, bibliotheek, persoonlijke collectie van kennissen – bieden nog steeds een onschatbare bron aan informatie.
  • Documentaires: de ideale manier om ontspannen en leren te combineren op een luie avond of zondagnamiddag.

Stap 2: Kom uit je comfortzone

“A lot of people in business say they have twenty years’ experience, when in fact all they have is one year’s experience, repeated twenty times.” – Hugh McLeod

 

Je grootste groeipotentieel ligt buiten je comfortzone. Dit geldt zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Als je steeds blijft vasthouden aan wat je al kent en kunt, sta je gewoon ter plekke te trappelen.

 

Door bewust nieuwe ervaringen op te zoeken, kan je je competenties op innovatieve manieren inzetten en verder ontplooien, extra kennis en vaardigheden ontwikkelen en, wie weet, ontdek je een verborgen talent!

Stap 3: Werk aan je netwerk

Vormen een goede diploma en relevante ervaring op de werkvloer de weg naar jouw droomjob? Mogelijks, maar dat is slechts half de waarheid. We werken en leven namelijk niet in een vacuüm maar in een netwerk van mensen. En het is de kunst om de juiste connecties te leggen die deuren voor je openen waar je zelf (nog) geen sleutel van hebt.

Bij het uitbouwen van je netwerk, is een goede balans tussen kwantiteit en kwaliteit cruciaal. Dankzij het internet en sociale media, is het vandaag gemakkelijker dan ooit om een breed netwerk te ontwikkelen. Maar met duizend connecties die je niet persoonlijk kent, ben je uiteraard vele minder dan met een beperkt netwerk van goed onderhouden connecties die jouw interesses delen

Stap 4: Blijf bescheiden en nieuwsgierig

Je hebt 20 jaar ervaring op zak, een team van 50 werknemers onder je en een salaris om u tegen te zeggen. Je doet je job met de vingers in de neus. Wie kan jou nog iets nieuws vertellen?

 

Een gemiste kans! Door je als alwetend op te stellen, sluit je jezelf voor waardevolle informatie van collega’s. Denk aan verfrissende perspectieven, creatieve werkmethodes, nieuwe inzichten,…

 

“Humility is the mother of giants. One sees great things from the valley; only small things from the peak.” – G.K. Chesterson

Stap 5: Haal meer uit je hobby

Natuurlijk is het prima om je hobby puur voor plezier te doen. Maar het kan ook een opportuniteit zijn om op een ontspannen manier je competenties te ontwikkelen.

Enkele voorbeelden:

· Teamwork – volleybal, voetbal, basketbal

· Strategisch inzicht – bordspelen, schermen

· Creativiteit – schilderen, tekenen, koken

· Oog voor detail – fotografie, modelbouw

· Schrijven – bloggen, poëzie

· Public speaking – theater, zang

· Focus – boogschieten, yoga, meditatie

· Geduld – vissen

Je snapt het idee…

 

Stay-tuned voor deel 2! Volgende vrijdag, same time, same place.

About the author

Caroline De Hulsters
Caroline De Hulsters

Caroline werkt 5+ jaar in online marketing & communicatie. Digitaal is haar tweede moedertaal. Als Young Professional ondervindt zij elke dag opnieuw het belang van voortdurende bijscholing om relevant te blijven. Bij Milernas inspireert en informeert zij dan ook met veel enthousiasme bedrijven en werknemers rond levenslang leren.