De succesformule voor online leren

Terug naar alle blogs
Scroll
  De succesformule voor online leren
Tags
#blended learning #online learning #softskill
Competence Development

Succesvol online leren vraagt voor strategie en structuurOf je nu leert op eigen initiatief of in opdracht van je werkgever. Zonder heldere visie en concreet plan van aanpak wijk je binnen de kortste keren van je koers af.

 

Als expert in online- en offline leertrajecten, zetten wij graag de ultieme succesformule om online te leren voor je uit.  

Stap 1: Bepaal de “Why” van je leertraject

Waarom wil je bijleren over een bepaald onderwerp? Helpt het om je job beter, sneller en efficiënter uit te voeren? Zorgt het dat je sterkere relaties kan uitbouwen, met zakelijke contacten, collega’s of in je privé-sfeer? Draagt het bij tot je mentale ontwikkeling, een beter zelfbeeld of een bredere wereldvisie?

 

Vooraf de “why” van je online leertraject in kaart brengen is cruciaal. Als je nieuwe kennis en vaardigheden niet relevant zijn voor je dagelijks leven, dan verlies je je motivatie in no time.

Stap 2: Definieer concrete leerdoelstellingen

De “why” bepalen klinkt nog wat fluffy, maar in stap 2 gaan we heel concreet werken. Welke doelstellingen wil je exact bereiken met je online leertraject? 

 

Je doelstellingen bieden een leidraad bij het opstellen van je leercurriculum (zie stap 3). We zijn allemaal wel eens down the rabbit hole gegaan tijdens het Googlen rond een bepaald thema. Door je doelstellingen duidelijk te definiëren, kan je heel concreet bepalen wat je wel gaat leren, en wat (op dit moment) niet relevant is in je traject.  

 

Belangrijk is om zowel een duidelijke einddoelstelling te hebben (bv. een software pakket volledig beheersen), als tussentijdse mijlpalen (bv. een bepaalde module onder de knie hebben). Dit maakt de hele onderneming behapbaarder en kleine overwinningen werken motiverend.  

 

Online learning on tablet

Step 3: Zet deadlines voor jezelf

A goal without a timeline is just a dream.” – Robert Herjavec

 

Plak op elke mijlpaal een deadline. Bepaal de datum waarop je je einddoelstelling wilt behalen en reken dan terug. Zo blijf je zeker op koers. Wees ambitieus, maar wel realistisch. Heb je deze maand veel sociale activiteiten op je bord? Plan dan in het midden van deze maand geen deadline. Opnieuw cruciaal voor je intrinsieke motivering.

Stap 4: Stel vooraf je leercurriculum samen

Even verder over die rabbit hole van stap 2. Je kent het wel: je begint iets op te zoeken, oh, daar is nog een interessant link, eens op klikken, oh en daar een video… boeiend. Eeeen we zijn weer 4 uur verder. Maar hebben we nu echt gevonden wat we initieel wilden bijleren? No worries, dat overkomt de beste.

Daarom is het belangrijk, als je doelgericht wilt werken, dat je vooraf je leercurriculum samenstelt. Met vooraf bedoelen we dus vóór je eerste leermoment. Dit samenstellen doe je aan de hand van je leerdoelstellingen. Zo kan je snel bepalen wat wel en niet in je curriculum hoort.

 

Uiteraard kan het tijdens het traject gebeuren dat je toch nog wat extra info over een bepaald onderwerp nodig hebt. Dan kan je dit natuurlijk wel even opzoeken. Maar opnieuw, mind the rabbit hole! Zeg op voorhand voor jezelf: hier krijg ik 10 minuten voor, en houd je daaraan!

 

Extra tip: Zorg voor voldoende afwisseling in de format van je online leercontent. Wissel geschreven cursussen af met video’s, webinars, oefeningen, enz.

Schedule-learning-moments

Stap 5: Plan je leermomenten in je agenda

We hebben allemaal weinig tijd. En er is altijd wel een taakje dat op ons wacht.

 

Daarom is het belangrijk om online leren vast in je agenda te plannen. Zet wekelijks op een vast moment een enkele uren opzij om te studeren.

 

Houd hierbij ook rekening met je natuurlijke ritme. Ben je het meest productief in de ochtend? Plan dan bv. op zondagochtend een tweetal uurtjes studeren in, na de croissants. Door de week kan je ‘s avonds bv.een webinar of documentaire bekijken over je onderwerp. Productief, maar net iets minder inspannend.

 

Extra tip: Zet meteen ook de mijlpalen uit stap 2 in je agenda. Met een champagne–emoji. Want hey, successen mogen gevierd worden!

Bonustips

Met 5 bovenstaande tips bouw je al een stevig kader voor je online leertraject. Maar ook de volgende 2 bonustips willen we je niet onthouden. 

 

  • Bonustip 1: Laat je coachen door een collega, vriend of familielid 

 

Vertel hen wat je doelstellingen en deadlines zijn. En plan samen een wekelijks afstemmoment (dit kan prima online) in waarin je een update geeft van waar je op dit moment staat.

 

Als je externe verantwoording moet afleggen, voelt het hele parcous minder vrijblijvend. Bovendien biedt het een goed moment om te reflecteren of je nog op koers bent in je leertraject en waar je moet bijsturen.

 

Naast je inner circle, zijn er ook miljoenen online communities waar je vast en zeker een leerbuddy kan vinden. En nog leuker natuurlijk als je allebei rond hetzelfde thema aan het leren bent en informatie kan uitwisselen.

 

  • Bonustip 2: Zorg voor een rustige werkomgeving 

 

Dit kan misschien logisch klinken, maar wordt in de praktijk toch vaker overzien dan je zou denken. 

 

Aan de eettafel proberen studeren, terwijl huisgenoten of kinderen liggen te jengelen op de achtergrond. Het perfecte recept voor frustratie en 3 uur werken aan iets dat je op een uur had kunnen doen. 

 

Voorzie dus een rustig moment en omgeving. Breng je huisgenoten of familie op de hoogte van je planning,  vraag ze je niet te storen en zet gsm en pop-ups op mute (!!!) 

 

Online-learning-coffee-mug

About the author

Caroline De Hulsters
Caroline De Hulsters

Caroline werkt 5+ jaar in online marketing & communicatie. Digitaal is haar tweede moedertaal. Als Young Professional ondervindt zij elke dag opnieuw het belang van voortdurende bijscholing om relevant te blijven. Bij Milernas inspireert en informeert zij dan ook met veel enthousiasme bedrijven en werknemers rond levenslang leren.