De 5 must-have competenties voor thuiswerk

Terug naar alle blogs
Scroll
  De 5 must-have competenties voor thuiswerk
Tags
#digital culture #future proof
Adoption & Change

Thuiswerken is alles behalve vanzelfsprekend. Naast de druk van je dagelijkse taken, moet jij er nu ook zorgen dat je jezelf, je agenda en je werkruimte organiseert, gefocust blijft, met je projectteam samenwerkt van op afstand, efficiënt aan de slag gaat met online tools...

 

Deze ‘nieuwe manier van werken’ vergt dan ook heel wat nieuwe kennis en vaardigheden.

 

Welke 5 competenties zijn onmisbaar om succesvol thuis te werken?

 

1. Jezelf organiseren en je tijd beheren

Zelforganisatie is een belangrijk - misschien wel hét belangrijkste - aspect van thuiswerken. Zonder dat  verlies je binnen de kortste keren je focus, je zelfdiscipline en je werkritme. Op het eind van de dag voel je je schuldig omdat je niets hebt bereikt. Een beetje nachtwerk dan? Nee, stop!

 

Organiseer jezelf voor succes met deze praktische tips:

  • Plan de avond voordien wat je de volgende dag gaat doen.
  • Stel duidelijke doelen, definieer deadlines en de tijd die je aan een taak wil besteden.
  • Baken je werkuren af en doe hetzelfde voor je lunch- en koffiepauzes.
  • Zorg voor een vaste plek in huis waar je ongestoord kan werken.
  • Gebruik een goede time management tool, zoals Microsoft Teams

 

Lees meer over hoe Microsoft Teams je organisatie ondersteunt bij digitaal werken.

2. Terugkerende taken automatiseren

Werken op afstand gaat niet om de uren die je klopt, maar om het resultaat dat je aflevert. Verlies dus geen waardevolle tijd aan repetitieve taken die je kan automatiseren.

 

Hiervoor hoef je tegenwoordig niet meer bij bij je IT-afdeling aan te kloppen. Met citizen-development tools, zoals Microsoft Power Automate, zet je met een minimum aan ervaring heel eenvoudig zelf automatische werkstromen op.

3. Efficiënt samenwerken in een digitale omgeving

Op je eentje thuis werken aan individuele taken is één. Maar wat als je samen met je team aan complexe projecten werkt, virtueel en op afstand? De tijd dat we honderden mails per dag stuurden om ideeën en documenten te delen is lang voorbij.

 

Vandaag werken we real-time met collega’s aan projectbestanden, beheren we projectplanningen en to-do lijstjes in de Cloud en overleggen we digitaal via chat of video call. Bij voorkeur in één geïntegreerde tool waarbij we alle facetten van deze digitale samenwerking combineren.

nathan-dumlao-9dYwCScW0Rs-unsplash

4. Wendbaar aan projecten werken

Als je van thuis uit werkt, mis je informele momenten met teamleden waarop je snel even van gedachte wisselt. Maar regelmatig afstemmen en bijsturen tijdens projecten is cruciaal voor het eindresultaat.

 

Vermijd dat je weken zonder input aan jouw deel van een project werkt en achteraf beseft dat je niet op de juiste koers zat. Definieer kleine tussentijdse stappen en doelen en plan proactief digitale afstemmomenten met je team.

5. Jezelf, je organisatie en gevoelige informatie beschermen

Bedrijfsinformatie van overal en eender wanneer beschikbaar hebben is een must bij digitaal werken. Maar vormt ook een veiligheidsrisico. Als telewerker is het daarom heel belangrijk dat je weet hoe je jezelf en je organisatie beschermt en gegevens digitaal beheert binnen een wettelijk kader.

 

Zijn jouw werknemers klaar voor thuiswerk?

Zijn jouw werknemers klaar om efficiënt, productief en veilig op afstand te werken?

 

In het leertraject Modern Organisation & Collaboration stoomt Milernas je werknemers klaar om succesvol te telewerken. Van efficiënte zelforganisatie en tijdsbeheer, spelregels voor digitaal vergaderen en samenwerken tot veilig informatie online beheren en kennismaken met krachtige digitale tools.

 

Ontdek het leertraject.

About the author

Koen Slootmaekers
Koen Slootmaekers

Koen was meer dan 30 jaar actief als IT-ondernemer; elke dag opnieuw leerde hij dat technologie zonder mensen met de juiste competenties niet werkt. En dat een bedrijfsstrategie best vertaald wordt in kennis en vaardigheden om succesvol te zijn. Met Milernas wil hij dan ook actief bijdragen aan levenslang leren als sleutel tot een duurzame en waardevolle toekomst.